Hondenpoep is vaak een grote ergernis. Het hondenbeleid is om overlast te verminderen. Elke hondeneigenaar moet de poep van zijn viervoeter opruimen. Voor het opruimen van hondenpoep zijn zakjes beschikbaar. Deze vindt u bij speciale hondenhaltes en kunt u afhalen bij veel winkels.  

Alleen in een officiële hondenuitlaatplaats mag u de poep laten liggen. Hondenuitlaatplaatsen kunt u herkennen aan de gele bordjes. Op de plaats achter dit bordje mag u de hondenpoep laten liggen. Een poepzuiger maakt deze plekken regelmatig schoon. In de uitlaatplaatsen mag uw hond los lopen.

Losloopgebieden
In de losloopgebieden mag uw hond vrij rond rennen. Bijna alle parken in Tiel zijn aangewezen als losloopgebied. Losloopgebieden worden door alle mensen gebruikt. U moet de poep daar wel zelf opruimen en ervoor zorgen dat uw hond geen overlast veroorzaakt voor anderen. U blijft zelf verantwoordelijk voor het gedrag van uw hond.

Uitlaatplaatsen en losloop gebieden Gemeente Tiel ( kaartje )

Opruimplicht
Als hondenbezitter moet u altijd een zakje hebben om de poep op te kunnen ruimen. Neem altijd meerdere zakjes mee, zodat u er altijd één kunt laten zien. De zakjes vindt u bij speciale hondenhaltes en kunt u afhalen bij veel winkels. Met de zakjes kunt u gemakkelijk de hondenpoep oprapen zonder vieze handen te krijgen. Hondenpoepzakjes kunt u weggooien in alle afvalbakken in de gemeente.

Boetes en overlast
De boetes voor een overtreding zijn landelijk vastgesteld. Boetes per 1 januari 2022:

Opruimplicht Overal geldt een opruimplicht, behalve in de hondenuitlaatplaatsen.

Let op: ook in losloopgebieden en plantvakken moet de poep opgeruimd worden!

Boete € 150,-
Speeltuinverbod In speeltuinen en schoolterreinen mogen geen honden komen. (Dus ook niet aangelijnd) Boete € 150,-
Aanlijnplicht Honden moeten altijd aangelijnd zijn, behalve buiten de bebouwde kom,

in losloopgebieden en in de hondenuitlaatplaatsen.

Boete € 100,-
Opruimmiddel gebod Hondenbezitters moeten een opruimmiddel bij zich hebben. Als opruimmiddel voldoen een plastic of papieren zakje of een schepje. Neem altijd meerdere zakjes mee,

zodat u er altijd één kunt tonen, ook al heeft de hond zijn behoefte al gedaan.

Boete € 100,-

Pas op met hondenpoep bij het water en in het weiland

Hondenpoep is mest en als dit via de grond in het water komt, dan komen er teveel voedingsstoffen in het water. Dit stimuleert de groei van algen. Te veel algen verstoren het ecologische evenwicht in het water. Uit onderzoek blijkt dat hondenpoep een belangrijke veroorzaker is van een slechte waterkwaliteit in de stad. Ook voor de waterkwaliteit is het dus belangrijk om de poep op te ruimen.

Laat uw hond niet in een weiland of het eigendom van een ander lopen. Dieren, met name koeien, kunnen erg ziek worden van hondenpoepresten (bij het maaien komt dit in hun voedsel terecht). Daarnaast kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor uw hond en andere dieren.